Печки од типот ellвонче

Дизајн за заштеда на енергија со висока ефикасност

Дизајн и изградба на облога за греење на печки од типот ellвонче

bell-type-furnaces-1

bell-type-furnaces-2

Преглед:
Печките од типот на ellвонче главно се користат за светло огнување и термичка обработка, така што тие се печки со наизменична разновидна температура. Температурата останува помеѓу 650 и 1100 ℃ најчесто и се менува до времето одредено во системот за греење. Врз основа на вчитување на печки од типот на ellвонче, постојат два вида: печка од квадратна ellвона и кружна печка од ellвонче. Изворите на топлина на печките од типот ellвонче се претежно гас, проследено со електрична енергија и лесно масло. Општо земено, печките од типот ellвонче се состојат од три дела: надворешен капак, внатрешен капак и шпорет. Уредот за согорување обично се поставува на надворешниот капак изолиран со термички слој, додека работните парчиња се ставаат во внатрешниот капак за греење и ладење.

Печките од типот ellвонче имаат добра затегнатост на воздухот, мала загуба на топлина и висока термичка ефикасност. Покрај тоа, не им е потребна ниту врата за печка, ниту механизам за подигнување и други различни механички механизми за пренос, така што тие заштедуваат трошоци и се користат нашироко во печките за термичка обработка на работните парчиња.
Две најкритични барања за материјали за обложување на печката се малата тежина и енергетската ефикасност на грејните капаци.

Заеднички проблеми со традиционалниот лесен рефрактоry тули или лесен кастинг улруктурите вклучуваат:

1. Огноотпорните материјали со голема специфична тежина (обично обичните лесни огноотпорни тули имаат специфична тежина од 600KG/m3 или повеќе; лесниот калап има 1000 KG/m3 или повеќе) бара големо оптоварување на челичната конструкција на капакот на печката, така се зголемува и потрошувачката на челичната конструкција и инвестицијата во изградба на печки.

2. Гломазниот надворешен капак влијае на капацитетот за кревање и на подот на производствените работилници.

3. Печката од типот ellвонче работи на периодично различни температури, а огноотпорните тули или лесна леана имаат голем специфичен топлински капацитет, висока топлинска спроводливост и огромна потрошувачка на енергија.

Меѓутоа, производите од огноотпорни влакна на CCEWOOL имаат ниска топлинска спроводливост, ниско складирање на топлина и мала густина на волуменот, што се клучните причини за нивната широка примена во грејните капаци. Карактеристиките се како што следува:

1. Широк оперативен температурен опсег и разни формулари за апликација
Со развојот на производството и технологијата на керамички влакна CCEWOOL, производите од керамички влакна CCEWOOL постигнаа серијализација и функционализација. Во однос на температурата, производите можат да ги задоволат барањата за различни температури кои се движат од 600 ℃ до 1500. Во однос на морфологијата, производите постепено развиваат разновидни производи за секундарна обработка или длабока обработка од традиционален памук, ќебиња, производи од филц до модули од влакна, табли, делови со посебна форма, хартија, текстил од влакна и така натаму. Тие можат целосно да ги исполнат барањата на индустриските печки за производи од керамички влакна во различни индустрии.
2. Густина на мал волумен:
Густината на волуменот на производите од керамички влакна е генерално 96 ~ 160kg/m3, што е околу 1/3 од лесните тули и 1/5 од лесните огноотпорни леани. За ново дизајнираната печка, употребата на производи од керамички влакна не само што може да заштеди челик, туку и да го направи полесно товарење/истовар и транспорт, поттикнувајќи го напредокот во технологијата за индустриска печка.
3. Мал капацитет на топлина и складирање на топлина:
Во споредба со огноотпорни тули и тули за изолација, капацитетот на производите од керамички влакна е многу помал, околу 1/14-1/13 од огноотпорни тули и 1/7-1/6 од изолациони тули. За печката со ittвонче со наизменично работење, може да се заштеди голема количина потрошувачка на гориво што не е поврзана со производството.
4. Едноставна конструкција, краток период
Бидејќи ќебињата и модулите од керамички влакна имаат одлична еластичност, количината на компресија може да се предвиди, и нема потреба да се оставаат експанзиони споеви за време на изградбата. Како резултат на тоа, изградбата е лесна и едноставна, што може да ја завршат редовни квалификувани работници.
5. Работа без печка
Со усвојување на поставата со целосни влакна, печките можат брзо да се загреат до температурата на процесот, ако не се ограничени со други метални компоненти, што во голема мера ја подобрува ефективната употреба на индустриските печки и ја намалува потрошувачката на гориво што не е поврзано со производството.
6. Многу ниска топлинска спроводливост
Керамичките влакна се комбинација од влакна со дијаметар од 3-5um, така што има многу ниска топлинска спроводливост. На пример, кога ќебе со високо-алуминиумски влакна со густина од 128kg/m3 достигне 1000 ℃ на топла површина, неговиот коефициент на пренос на топлина е само 0,22 (W/MK).
7. Добра хемиска стабилност и отпорност на ерозија на протокот на воздух:
Керамичките влакна може да се еродираат само во фосфорна киселина, хидрофлуорова киселина и топли алкалии, и е стабилна за други корозивни медиуми. Покрај тоа, модулите од керамички влакна се направени со постојано преклопување ќебиња од керамички влакна во одреден сооднос на компресија. По обработката на површината, отпорноста на ерозија на ветерот може да достигне 30m/s.

Структура на примена на керамички влакна

bell-type-furnaces-01

Заедничката структура на облогата на капакот за греење

Областа на горилникот на капакот за греење: Усвојува композитна структура на модули од керамички влакна CCEWOOL и теписи од слоевити керамички влакна. Материјалот на ќебињата за обложување на задниот дел може да биде еден степен понизок од материјалот на материјалот на слојот модул од жешката површина. Модулите се распоредени во типот „баталјон војници“ и фиксирани со аголно железо или суспендирани модули.
Модулот за аголно железо е најлесниот начин за инсталација и употреба, бидејќи има едноставна структура за прицврстување и може да ја заштити рамноста на облогата на печката во најголема мера.

bell-type-furnaces-02

Надвор од области

Усвоен е метод на слоеви на ќебиња од керамички влакна CCEWOOL. Облогата на печката генерално бара 6 до 9 слоја, фиксирани со челични завртки, завртки, брзи картички, ротирачки картички и други делови за фиксирање. Blankебиња од керамички влакна со висока температура се користат околу 150 мм блиску до жешката површина, додека другите делови користат ќебиња од керамички влакна од низок степен. Кога поставувате ќебиња, спојниците треба да бидат оддалечени најмалку 100 mm. Внатрешните ќебиња од керамички влакна се споени со задник за да се олесни изградбата, а слоевите на жешката површина го користат методот на преклопување за да обезбедат запечатувачки ефекти.

Ефекти на примена на поставата од керамички влакна
Ефектите од структурата со целосни влакна на грејниот капак на печките од типот ellвонче останаа многу добри. Надворешниот капак што ја прифаќа оваа структура не само што гарантира одлична изолација, туку и овозможува лесна конструкција; затоа, тоа е нова структура со големи промотивни вредности за цилиндрични печки за греење. 


Време на објавување: април-30-2021 година

Технички консалтинг

Технички консалтинг