Впивачки печки

Дизајн за заштеда на енергија со висока ефикасност

Дизајн и изградба на впивачки печки

soaking-furnaces-1

soaking-furnaces-2

Преглед:

Печката за натопување е металуршка индустриска печка за загревање на челични ингови во расцутената мелница. Тоа е наизменична печка со различна температура. Процесот е дека топлите челични инготи се одмрзнуваат од фабриката за производство на челик, се испраќаат во расцутена фабрика за набавување и се загреваат во печката за натопување пред да се тркалаат и натопуваат. Температурата на печката може да достигне 1350 ~ 1400. Сите печки за натопување се во форма на јама, со големина 7900 × 4000 × 5000мм, 5500 × 2320 × 4100мм, и генерално 2 до 4 јами за печки се поврзани во група.

Одредување материјали за обложување
Поради работните температури и работните карактеристики на печката за натопување, внатрешната обвивка на печката за натопување честопати страда од ерозија на згура, удар од челични инготи и брзи промени на температурата за време на работниот процес, особено на wallsидовите на печката и на дното на печката. Затоа, wallsидовите и обложувањата на печката обично внесуваат огноотпорни материјали со висока огноотпорност, висока механичка сила, отпорност на згура и термичка стабилност. Поставата од керамички влакна CCEWOOL се користи само за изолациониот слој на комората за размена на топлина и трајниот слој за изолација на студената површина на јамите на печката. Бидејќи комората за размена на топлина треба да ја поврати отпадната топлина, а највисоката температура во комората за размена на топлина е околу 950-1100 ° C, материјалите од CCEWOOL керамичките влакна обично се определуваат дека се високо-алуминиумски или циркониум-алуминиумски. Кога користите структура за редење на компоненти од влакна за поставување плочки, слојот за плочки е претежно изработен од керамичко влакно со висока чистота CCEWOOL или стандарден материјал.

Структура на облогата:

soaking-furnaces-01

Обликот на комората за размена на топлина е претежно квадрат. Кога се обложуваат страничните wallsидови и крајните wallsидови со керамички влакна, често се усвојува композитната структура на плочки и префабрикувани компоненти, во кои слојот за редење на компоненти од влакна може да се фиксира со агли со железни сидра.

Аранжман за инсталација

Со оглед на структурата и карактеристиките на аглите на сидра на компонентата од железно влакно, при инсталацијата, компонентите на влакната треба да бидат наредени во иста насока долж правецот на преклопување во низа, а ќебињата од керамички влакна од истиот материјал треба да се превиткаат во "U „форма помеѓу различни редови за да се компензира намалувањето.


Време на објавување: април-30-2021 година

Технички консалтинг

Технички консалтинг